Osobní bankrot - podmínky r. 2019

Registr dlužníků

Vstup do registru dlužníků
Vyhledat dlužníka v registru
Výpis z registru dlužníků

Osobní bankroty

Vypracovat bankrot zdarma
Oddlužení zdarma

Registr půjček

Vstup
Seznam půjček

Informace

Kdo na sebe bude moci vyhlásit osobní bankrot?

Zásadní změnou oddlužení je nové pravidlo stanovující, kdo na sebe osobní bankrot může vůbec vyhlásit. Nově soudy nebudou zkoumat, zda má dlužník příjmy na to, aby splatil aspoň třetinu všech svých závazků. Stačit bude, že dokáže během oddlužení.

každý měsíc uhradit odměnu insolvenčnímu správci (většinou kolem 1100 korun) a minimálně stejnou částku také věřitelům.

Nedošlo také k zavedení maximální hranice dluhů, u kterých lze ještě oddlužení povolit (původně se navrhovalo, aby oddlužení nebylo možné, pokud závazky přesáhnou tisícinásobek existenčního minima).

Další podmínkou je, že dlužník nesmí žádat o oddlužení a mít nepoctivý záměr - to jestli tomu tak je rozhodne soudce a to bude největší kámen úrazu. Zákon to dál nijak nerozvádí, přinejmenším se ale dá předpokládat, že by se povinný neměl záměrně zbavovat majetku a zatajovat příjmy, lhát či zamlčovat informace.

Dále právní úprava vyžaduje, aby povinný během oddlužovacího procesu za účelem úhrady dluhů vynaložil veškeré úsilí, které je možné po něm požadovat. Tedy všechny jeho příjmy nad stanovenou částku mají jít na splacení závazků. Proto se musí snažit pracovat a nesmí se dál zadlužovat.